Història

Sant Martí Sesgueioles

Al cim del Puig (que actualment parteix la via del tren) hi havia hagut la fortalesa. En temps de la Reconquesta, el castell va aglutinar al seu entorn el poble de Sant Martí Sesgueioles, que abans ocupava el pla anomenat "Les Vilasses", emplaçat vers l'actual camí de les violes. El rei Jaume I concedí, l'any 1245, el turó del Puig en franquesa perpètua als seus habitants perquè hi construïssin la nova vila, a l'empar del castell.

A "Les Vilasses" (franquesa del rei Pere I) i "el Puig" es va construir el terme de Sant Martí Sesgueioles, el qual, des de 1392, va absorbir el del veí poble de Vilallonga, a dia d'avui desaparegut.


El campanar de Sant Martí Sesgueioles

El campanar de l'antiga i desapareguda església de Sant Martí Sesgueioles, a mig pendent del Puig, és datat del segle XV. Encara té les campanes i la curiosa maquinària del rellotge que figurava a la façana. Actualment aquest es troba a La Fàbrica.

Com a curiositat, és un campanar que no té església: l'església i el campanar del municipi no es troben al mateix lloc. A finals del segle XVIII, a causa de l'empremta tèxtil que va portar el poble a l'expansió urbana de l'altra banda del riu, es va crear la construcció de la nova, i imponent església, aprofitant les pedres de l'antiga, motiu pel qual el campanar va quedar sol, dominant tota la vila. L'església parroquial del segle XVIII és barroca neoclàssica, amb una imatge de Sant Miquel, que prové de l'església aixecada el segle XVI.

 

La capella de Sant Valentí de Vilallonga

A prop de Sant Martí Sesgueioles hi ha la Capella de Sant Valentí de Vilallonga, edifici dels segles XVII - XVIII. Queden restes de l'àbsida romana i, a prop d'allà, d'algunes tombes antropomorfes. Existeix un gran arxiu documental del poble gràcies al treball realitzat per l'erudit Francesc Mirambell (1761 - 1823), mossèn de la població, que va guardar un munt de document, notes i arxius.

 

 

Darrera actualització: 28.08.2020 | 13:11
Darrera actualització: 28.08.2020 | 13:11